Japán Filmhét május 6-12.

ninjaposterfinal_small_600A Japán Alapítvány idei Japán Filmhete május 6-12 között igazi csemegével várja a film szerelmeseit a Toldi moziban. A válogatásban szereplő hét film a japán legendák hol nemes harcosként, hol kegyetlen, ravasz orgyilkosként megjelenő alakját, a nindzsát mutatja be egy számunkra ismeretlen nézőpontból: azokban a filmekben, amelyekkel megvetették a lábukat a japán popkultúrában, s amelyek megalapozták évtizedekkel későbbi világhódító útjukat.

A válogatásban olyan különlegességek szerepelnek, mint az egyik legsikeresebb klasszikus nindzsasorozatként számon tartott Orgyilkosok csapata (Sinobi no mono) első és második része, a hatvanas évek ifjúsági ellenkultúráját tükröző A Sanada klán kalandjai (Szanada fuunroku), vagy egy animációs klasszikus, a nindzsa-toposz átalakulását jelző Cyborg 009.

Részletes program:

2013 május 6. 18:00 óra

Orgyilkosok csapata – Band of Assassins (Shinobi no mono)R: Yamamoto Satsuo, 1962

shinobi_cA film, amelyet a japán nindzsafilm elsőszámú alapműveként tartanak számon.A hadakozó fejedelemségek korának káoszában játszódó, szerelemmel, árulással és véres gyilkosságokkal fűszerezett történet szinte minden sablont felvonultat, ami azóta a nindzsatörténetek elengedhetetlen része lett, A film korabeli elsöprő sikere hasonló témájú filmek egész áradatát indította el.

2013 május 7. 18:00 óra

A Sanada klán kalandjai – Brave Records of the Sanada Clan (Sanada fuun roku) R: Kato Tai, 1963

sanada2_cs

Kato Tai alkotása a korabeli népszerű regények legendás nindzsacsapatát, Sanada Yukimura hadúr segítőit mutatja be szokatlan fényben – a film zenés betéteket sem nélkülözve és szokatlan elemek felhasználásától sem idegenkedve a korabeli ifjúsági ellenkultúra tükrében vezeti elő a véres japán középkor csatározásait és a Sarutobi Sasukéhoz hasonló klasszikus hősöket.

2013 május 8. 18:00 óra

Az orgyilkosok csapata visszatér – Return of the Band of Assassins (Zoku – Shinobi no mono) R: Yamamoto Satsuo, 1963

return_csAz Orgyilkosok csapata első folytatását még hat epizód követte. A filmben viszontláthatjuk Ichikawa Raizót a békés életből a háborús öldöklésbe visszakényszerített főhős, Goemon szerepében. Roald Dahl angol író saját elbeszélése szerint egyszer látta a filmet, és ezt az élményt felhasználta a Csak kétszer élsz c. James Bond-film forgatókönyvének írásakor.

2013 május 9. 18:00 óra

Yukinojo – A kabuki-színész bosszúja (Yukinojo henge) R: Ichikawa Kon, 1963

yukinojo_csA legendás rendező, Ichikawa Kon (Burmai hárfa) rendezte film klasszikus bosszútörténet, melynek főhőse, a kabuki-darabokban női szerepeket játszó Yukinojo változatos eszközökkel vesz elégtételt a valaha családját tönkretevő alantas kiskirályokon.

 

2013 május 10. 18:00 óra

A vándorló szamuráj – Samurai Vagabond (Kaze no bushi) R: Kato Tai 1964

kazeno_csA klasszikus kalandfilmes történetben a magányos harcos Shinzo Nabari feladatául egy rejtőzködő hercegnő felkutatását és védelmét szabják ki: a nemes hölgy a kulcs Kishu tartomány uralmához, így több ellenséges csoport is a vesztére tör. A véres harcokkal és árulással terhes helyzetet végképp megbonyolítja, hogy a harcos és a hercegnő között szerelem szövődik…

2013 május 11. 18:00 óra

Szamuráj kém – Samurai Spy (Ibun Sarutobi Sasuke) R: Shinoda Masahiro 1965

samuraispy_csA Sanada klán kalandjaihoz hasonlóan ez a történet is Sarutobi Sasuke és nindzsatársai kalandjait mutatja be – ezúttal nagyobb hangsúlyt helyezve a politikai játszmákra és a harcoló oldalak alkalmazásában álló kémek küzdelmeire. A rendező Shinoda masahiro a klasszikus témát a japán filmben újonnan megjelenő Új Hullám stílusjegyeivel erősen stilizált, gondosan megszerkesztett képekkel beszéli el, különös hangsúlyt fektetve arra is, hogy hanghatások szervesen beépüljenek a film textúrájába.

 

2013 május 12. 18:00 óra

Cyborg 009 (Cyborg 009: Cho ginga densetsu) R: Akehi Masayuki 1980

cyborg_cAz izgalmas rajzfilm a mára legendássá vált manga és a sci-fi TV-sorozatok alkotója, Ishinomori Shotaro klasszikus képregénysorozatát dolgozza fel, melyet a műfaj történetében az első szupercsapat-történetként tartanak számon. A Cyborg 009 különleges képességekkel felruházott szereplői íly módon az korábbi, szamurájkori történetek emberfeletti képességekkel bíró hőseinek egyenes ági leszármazottjának tekinthetők, immár futurisztikus környezetbe helyezve a soha el nem évülő hősies erényeket.

Helyszín: Toldi mozi

Jegyár: ingyenes
A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal, igény szerint magyar hangbemondással vetítjük.

A Japán Alapítvány sajtóközleménye

Cimkék: , , ,

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.