Szamuráj kardvívás bemutató és oktatás az Füvészkert Sakura fesztiválján

Az ELTE Füvészkertben évente megrendezett Sakura ünnepeken már több mint 10 éve hagyományosan mi is részt veszünk. 2024-ben április 6-án (szombaton) és április 14-én (vasárnap) reggel 10 órától egészen 12 óráig látható az Egy Folyó Alapítvány, Ichi Ryu Kai szamuráj kardvívás (iaido, iai-jutsu) bemutatója. Az érdeklődők, a bemutatók után, maguk is kipróbálhatják a fakardok (bokkenek) használatát.

A mulandóság és a megújulás jelképe

A sakura, vagyis a cseresznyevirág különleges helyet foglal el a japán kultúrában, az élet mulandóságát jelképezi. A virágok finom rózsaszín és fehér árnyalatokban, múló szépséggel díszítik a fákat, amely állapot azonban csak rövid ideig tart. A cseresznyevirágzás az élet múlandóságára emlékeztet. Arra figyelmeztet, hogy értékeljük a jelen pillanatát és fogadjuk el a létezés mulandóságát.

A mulandóság tudatában a sakura azonban a megújulást és a reményt is szimbolizálja. A virágok kinyílása, a tavasz beköszöntét hirdeti, egy olyan évszakét, amely egyet jelent az új kezdetekkel és az új lehetőségekkel. A Sakura Fesztivál így az élet ciklikus jellegének ünnepévé válik, ahol a befejezések utat engednek az új kezdeteknek, és mindent a megújulás ígérete leng körül.

Régi hagyomány

A hanami, vagyis a virágzás megtekintésének hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. Eredete a Heian-korszakban (794-1185) gyökerezik. Kezdetben a fesztivál kizárólag a császári udvar számára volt fenntartva, ahol az arisztokraták a virágzó cseresznyefák alatt összegyűltek, hogy verseket írjanak, élvezzék a felkínált szakét és gyönyörködjenek a természet szépségében. Idővel azonban a fesztivál Japán-szerte megünnepelt kulturális eseménnyé vált.

Kevesen tudják, hogy a hanami hagyomány eredetileg nem a sakurát vagy a cseresznyevirágot állította a középpontba, hanem a szilvavirágot. A szilva- vagy ume-virágokat ma is csodálják Japánban, bár a rajongás érezhetően inkább a sakura felé hajlik. A szilvavirág nézegetés talán abból a kínai szokásból ered, hogy a szilvavirágok alatt bort isznak és verseket olvasnak. Ezt a szokást aztán a Nara-korszakban az uralkodó elit vette át, amelyből az Edo-korszaktól kezdődően kialakult a közemberek által gyakorolt modern hanami hagyománya.

A hanami, vagyis a virágzás megtekintése Japánban olyan fontos, hogy a Japán Meteorológiai Társaság Japán minden régiójára vonatkozóan kiad egy éves virágzásbecslést, hogy a helyi Hanami-ünnepségeket előre meg lehessen tervezni. Ma a Sakura Fesztivál Japánban egy több hétig tartó nagy ünnepség. A parkokat, kerteket és utcákat cseresznyevirágok díszítik. A fesztiválon kedvelt hagyomány a virágzó fák alatti piknikezés, a hanami, ahol családok és barátok gyűlnek össze, hogy a természeti pompában élvezzék az ételeket, az italokat és egymás társaságát.

Az örökség megőrzése

Nem meglepő, hogy a szamurájok osztálya előszeretettel ragaszkodott ezekhez a virágokhoz, mivel rövid életű szépségük tökéletes fizikai megnyilvánulása az élet mulandóságának, és a bushi-k gyakran nagyon rövid életének. A páncélba öltözött szamurájoktól kezdve a palotakertekben élő gésákon át a virágzó virágok alatt ülő köznapi emberekig számos műalkotás témája e csodálatos időtöltés hangulatának érzékeltetése. A cseresznyevirágok virágzása Kiotóban, nagyszerű emlékeztetője annak, hogy milyen közvetlen kapcsolatunk van a múlttal, hiszen ugyanazokat a virágokat látjuk sok helyen, mint amit a szamurájok láttak több száz évvel ezelőtt.

A Sakura Fesztivál varázsa messze túlmutat Japán határain, és magával ragadja az embereket a világ minden tájáról. A fesztivál ma a japán kultúra követeként szolgál, melyen a résztvevők bepillanthatnak a japán hagyományok és szokások gazdag világába.

A Sakura Fesztivál időtlen tisztelgés a természet szépsége és az emberi szellem ellenálló képessége előtt. Ahogy a cseresznyevirágok lágy, mulandó öleléssel borítják be a tájat, az élet múló természetére és a megújulás tartós körforgására emlékeztetnek. Akár Tokió nyüzsgő utcáin, akár az ELTE Füvészkert sakura ünnepségeinek résztvevői vagyunk, a Sakura Fesztivál arra hív minket, hogy megálljunk, elmélkedjünk, és értékeljük a minket körülvevő természet által részünkre nyújtott egyszerű, de mégis mély érzést és hangulatot.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.