Edzések

Az iaido oktatása az Egyfolyó Iaido Akadémián

Az iaido edzéseken a Muso Shinden Ryu mint a világon a legnagyobb létszámú gyakorlóval rendelkező iaido koryu megértésével és technikai elsajátításával foglalkozunk.

A Muso Shinden név alatt tulajdonképpen három különálló iaido stílus mozgáselemei találhatók meg.

  • Az első (kezdő) szint neve Shoden más néven Omori Ryu (névadója Omori Rokurosaemon Masamitsu aki a Yagyu Shinkage Ryu, a Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu és a Kashima Shinto Ryu mestere volt). Ezen a szinten 12 seizából (térdelő helyzetből) induló gyakorlat található.
  • A Chuden vagy középső szint a Muso Jikiden Ryu technikáin alapul. Az iskolát Onkeibo Chohen alapította. Az iskola 19. nagymestere Hasegawa Chikaranosuke Eishin Hidenobu volt. Ő vezette be ennek a stílusnak a gyakorlataira a Hasegawa Eishin Ryu, illetve a Muso Jikiden Eishin Ryu elnevezéseket. Ezen a szinten 10 tate hizából (féltérdelő helyzetből) induló gyakorlat található.
  • A harmadik Okuden szint a legrégebbi gyakorlatokat tartalmazza. Közvetlenül Hayashizaki Jinsuke Shigenobu-nak tulajdonítják, aki stílusát akkoriban Shimmei Muso Ryu-nak nevezte. Mivel az idők során számos iskola tekintette magáénak a gyakorlatokat és adta tovább, mint sajátját, így az új iskolák anyaga számtalan módon beépült ebbe a rendszerbe. Ezen a szinten 8 tate hizából (féltérdelő helyzetből) induló kugesa és 11 álló helyzetből induló tachi waza gyakorlat található.

A klasszikus Muso Shinden Ryu tartalmaz partnerrel végzett gyakorlatokat is (tachi uchi no kurai, tsumi ai no kurai). Az eredeti ryu egyes elemeit az iaido keretén belül ma már általában nem gyakorolják. Így a jujutsu-t, valamint a bottal végzett technikákat, de léteztek lóról végrehajtható mozgássorozatok is. Sok helyen különállóan fejlesztik viszont a vágástechnikát (iai giri, tameshi giri), valamint a dobástechnikákat (shuriken jutsu), melyeket a nyári edzőtáborainkban mi is gyakorolunk.

A Muso Shinden koryu technikái mellett foglalkozunk a japán iaidosokat tömörítő két nagy szövetség (Zen Nihon Kendo Renmei – ZNKR, valamint a Zen Nihon Iaido Renmei – ZNIR) által az utóbbi években összeállított iaido formagyakorlatok oktatásával is. A ZNKR Seite Gata 12 katát, a ZNIR Seite Gata pedig 5 katát tartalmaz.

A klasszikus iaido katák elsajátítása mellett a haladó gyakorlók megismerkedhetnek a kétkardos vágástechnikával, melynek kivitelezése a fokozott fizikai állóképesség mellett különlegesen fejlett mozgáskoordinációt igényel.

Mind a kétkezes gyakorlatokat, mind a hagyományos iaido katákat páros végrehajtással is gyakoroljuk.

Az edzések felépítése:

  • 1/4 óra bemelegítés, technikai alapozás
  • 1 óra iaido tréning (Muso Shinden Ryu, Seitei Gata)
  • 1/4 óra Shinkage Ryu páros kardvívás, vagy elméleti továbbképzés

Az iaido mozgásformáinak és szellemiségének elsajátításához hosszabb időre van szükség. A jelenlegi oktatási tematikánk szerint heti 2 x 1,5 órás foglalkozások látogatásával:

  • Az első évben bokkennel (fakarddal) álló helyzetű gyakorlatokat végzünk. Megtanuljuk az alapvető vágási irányokat és vágástechnikákat, valamint a kéz és lábmozgások összehangolását.
  • A második évben iaito-val (fém gyakorló karddal) a seizából (térdelő helyzetből) induló Muso Shinden shoden katákat tanuljuk meg, valamint az érdeklődők kali botokkal elkezdik a kétkezes vágástechnikák és kombinációk tanulását.
  • A harmadik évben a ZNKR és ZNIR Seitei Gaták tanulásával a hallgatók felkészülnek az első dan vizsgájukra.

Az első három év után egyéni képzés szerint haladunk az MSR további technikáinak az elsajátításában.

A gyakorlati foglalkozások mellett hangsúlyt helyezünk a szamurájok korának történelmi megismertetésére és az általuk vallott erkölcsi értékek bemutatására.

Az iaido-t gyakorlóknak általában nem ez az első választott harcművészeti sportjuk. Sokan érkeznek az aikido, a karate, a jujutsu, a kendo vagy a tai chi gyakorlói közül. A Zen Akadémia keretében zajló foglalkozásainkon minden érdeklődőt szívesen látunk. Korábbi sport, vagy harcművészeti tapasztalatot nem várunk el, de kitartásra és szorgalomra viszont minden hallgatónknak szüksége van.